OSI modellen

OSI modellen er en abstrakt beskrivelse af kommunikations og netværks protokol design i en lagdelt struktur.

Info herunder kommer fra: http://da.wikipedia.org/wiki/OSI-model

Beskrivelse af de forskellige lag

OSI modellen
Data enhed Lag Funktion
Værts
lag
Data Applikation Netværk til program
Præsentation Data repræsentation og kryptering
Session Kommunikation mellem værter
Segmenter Transport End-to-end forbindelser og stabilitet
Medie
lag
Packets Netværk Rute bestemmelse og logisk addressering (IP)
Frames Data link Fysisk adressering (MAC & LLC)
Bit Fysisk Medie, signal og binær transmission

[redigér]Lag 7: Applikationslaget

Applikationslaget danner grundlag for at brugeren har adgang til information på netværket via programmer. Dette lag er bruger-grænsefladen, eller bruger interfacet til programmet, og derigennem til netværket. Eksempler på applikations-lag-protokoller kunne være TelnetFile Transfer Protocol (FTP),Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) og Hypertext Transfer Protocol (HTTP) og HTTPS.

[redigér]Lag 6: Præsentationslaget

Præsentationslaget omdanner data til en (af programmet) kendt standard grænseflade, og/eller andre data strukturer. F.eks. til og fra XML.

[redigér]Lag 5: Sessionslaget

Sessionslaget er det lag der er ansvarlige for “Terminated gracefully” der er en del af TCP og for session checkpointing og recovery, hvis anvendelse ikke er særlig udbredt på internettet.

[redigér]Lag 4: Transportlaget

Transportlaget tillader umærkeligt dataoverførsler mellem brugere, og aflaster således de øvre lag for bekymringer, mens de giver pålidelige dataoverførsler. Transportlaget tjekker pålideligheden af an given forbindelse via flowkontrol, “indpakning”/”udpakning” og fejlkontrol. Nogle protokoller er “state-” og “connection-” orienterede. Dette betyder at transportlaget holder styr på pakkerne og gensender dem der aldrig kom frem. Det bedst kendte eksempel på en transportlagsprotokol, er Transmission Control Protocol (TCP). Transportlaget er det lag der omdanner data til TCP pakker eller User Datagram Protocol (UDP), Stream Control Transmission Protocol (SCTP), osv. til pakker.

[redigér]Lag 3: Netværkslaget

Netværkslaget tilbyder de rutiner der skal til, for at sende en variabel størrelse datablok, fra kilde til endestation, via et eller flere netværk. Dette lag holder også styr på QoS som “Transportlaget” lever højt på. Netværkslaget udfører routing-funktioner (sender pakkerne til deres rette modtager), kan udføre ind- og udpakning og rapportere om leveringsfejl. Routere arbejder i dette lag, sender data gennem det udvidede netværk og gør internettet muligt (der eksisterer også 3. lags (eller IP) Switche). Dette er et logisk adresseringssystem, hvor værdier er valgt af netværksadministratoren. Adressesystemet er struktureret hierakisk. Det bedste eksempel på en layer 3 protokol er IP

[redigér]Lag 2: Data Link-laget

Data Link-laget giver mulighed for at overføre data mellem netværks-moduler og finde, muligvis rette, fejl der måtte optræde i det fysiske lag. Adresserings-metoden er fysisk, dvs. MAC-adressen, der i de fleste tilfælde er “hard-coded” inde i netkortet. Nogle netværks-kort understøtter at administratoren specificerer en anden MAC-adresse, men som regel er det ikke muligt at ændre den. Adresseringen er ikke hierakisk opdelt. Det bedst kendte eksempel på dette lag er Ethernet. Andre eksempler på data link protokoller er HDLC og ADCCP for point-to-point eller packet-switched netværk, og Aloha for lokale netværk. På IEEE 802 netværk, og nogle andre netværk, som FDDI, kan dette lag være opdelt i et MAC lag og selve Logical Link Control eller LLC-laget. Det arrangerer bits fra det fysiske lag til frames (brugt af Netværks-laget).

I dette lag arbejder Netværksbroer og Switche. Forbindelse foregår mellem lokalt tilsluttede netværk der danner “Data link” domæner til unicast- eller broadcast-forwarding. Andre protokoller kan blive pålagt frames til at danne tunneller og logisk adskilte “Data link” domæner.

[redigér]Lag 1: Det fysiske lag

Det fysiske lag definerer alle elektriske og fysiske rammer for netværks-elementerne. Dette lag dækker stik-type, spændinger og kabel-specificationerne.Netværks-hubsrepeaterenetværks-kort og Host Bus Adaptere (HBA’er brugt i Storage Area Networks) er fysisk-lags enhederare. De mest fremtrædende funktioner af laget er:

  • Oprettelse og afslutning af elektrisk forbindelse til overførsels-mediet.
  • Deltager i effektivisering af kommunikation mellem flere brugere. F.eks. contention (“vente på stilhed, før man blander sig”) og flow-styring.
  • Modulering eller oversættelse mellem repræsentationen af digitale data til tilsluttet udstyr og tilsvarende signaler sendt via kommunikations kanalen. Det betyder at de skal omdannes så de kan sendes v.h.a. enten kabel (som kobber eller fiber) eller radio.

I dette lag findes SCSI “busser” og diverse fysisk definerede Ethernet standarder; Ethernet indeholder både dette lag og “data link laget” (lag 2). Det samme gælder andre lokale netværks typer, som Token ring, FDDI og Wireless LAN.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: