Hvad er podcast

Podcasting eller podcaster en sammentrækning af ordene ‘iPod’ og ‘broadcasting. Ordet Podcasting beskriver en metode til udgivelse af lyd og/eller videofiler på internettet. De såkaldte podcasts. Mediet vandt popularitet i slutningen af 2004. Brugerne af systemet har mulighed for at tegne et abonnement på en RSS-strøm (Real Simple Syndication feed), og kan så automatisk modtage lyd eller videofiler. Podcasts kan så oveføres til en bærbar afspiller, ofte var det en ipod i starten, men nu er der et hav af bærbare enheder der kan bruges.
I Danmark breder interessen sig for det at bruge podcast. Men også det at kunne lave sine egne pocasts er blevet aktuelt for stadigt flere. Der er individuelle podcastere, virksomheder, institutioner og organisationer som vælger at podcaste i lyd og altså som egentlige videoer. Podcasting adskiller sig fra andre ‘udgivelsesmetoder’, da lyd og video filer stilles til rådighed via et RSS nyheds feed. Dette kaldes også syndikering. Med denne rss feed distribution kan man på en meget enkel måde offentliggøre sine egne udsendelser. Podcasting er ofte en kombination af at have en egen blog ( se denne film om at installere din egen wordpress blog her kan du også få hjælp til det) og almindelige radioudsendelser, og podcasting beskrives som et ikke-kommercielt og demokratisk udtryksmedium.

Sådan lytter du till podcasts
Ved hjælp af specielle programmer (såkaldte podcast-klienter), eller podcatchere som de også kaldes der fungerer som nyhedsaggregatorer, kontrolleres lytterens abonnementer efter forskellige regler og de nyligt udgivne filer hentes helt automatisk. Man kan enten lytte til lydfilernedirekte på sin computer eller man kan overføre lydfilerne( både manuelt og automatisk) til en transportabel musikafspiller som apples ipod. På trods af navnet ‘pod’, kræver det ikke en musikafspiller af et bestemt fabrikat at kunne afspille disse podcasts.

Det mest brugte format til podcasting er MP3 formatten, som de fleste musikafspilningsprogrammer understøtter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: