microsofts dot net guide

Microsoft har nogle udmærkede starter guider til dot NET og ASP.NET

Starter her: kom igang med Dot NET Development : Hvad er .NET Framework 3.5

En asp.net site kræver lidt setup for at køre:

setup filen hedder web.config fil er eksistentiel og indeholder alle mulige configuratione om asp.net siten.

Format af ASP.NET Configuration File er XML og filen består at en masse xml tags, subtags og attributes, husk at disse tags er ‘case sensitive’.

Hvad er dot NET??

Det er et program der installeres på en computer, om det er en server eller workstation er underordnet.

Programet  kaldes .NET frameworket giver mulighed for at køre andre programmer og applikationer på computeren som er skrevet så de udnytter .NET frameworket.  Dot NET frameworket giver en masser af muligheder og fordele for udviklere.

 .NET frameworkets vigtigste komponenter:

hvad-er-dotnet

Nederst:  (CLR) som står for Common Language Runtime
CLR ligger i bunden af dot NET frameworket, CLR gør at udvikling til .NET kan gøres fra flere programmeringssporg: c#, VB,  C++, J# og en del flere.

Base Framework Classes
Disse classes Indeholder objekter til håndtering af: IO, strings, netværk, sikkerheds håndtering,  reflection, collections, mm.

Data and XML Classes
Disse classes indeholder objekterne til kommunikation med databasen og til XML. I denne class ligger den vigtige ADO.NET

Web services, Web-forms og Windows forms
Dette er de programtyper som kører ‘på’  .NET frameworket

Dot NET frameworket indeholder herudover metoder der gør at det meget let at genbruge den kode man laver og at det IKKE kræver indstillinger i registreringsdatabasen.

 

Hvad er så ASP.NET??

Når dot NET frameworket der kører på webserver kaldes ASP.NET. ASP.NET er en ‘ny måde’ at opbygge dynamiske hjemmesider på. ASP.NET har intet med ASP at gøre, den store forskel er at ASP.NET er en fuldt objektorienteret udviklingsplatform med objekter til dataadgang, sikkerhed, brugerdialog osv. Ud over disse forskellige objekter, så tilbyder ASP.NET også  at man kan adskille selve programmeringskoden og  layoutet (i HTML).

Hvad er Web-services??

Med .NET frameworket på webserveren kan der køres med webservices. Webservices tillader at to webservere  kommunikere med hinanden. Feks fungerer googel search med denne teknologi. Man kan sige at web serivces sender forespørgsler til andre serveres programmer og får svar derfra efter nogle definerede standarder (feks SOAP)

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: