hvem opfandt solcellen

hvem kom med idéen om solceller?

Navnet ‘photovoltaic’ solar panel solpanel, er afledt af det græske ord ‘Phos’ der betyder lys, og navnet Volta, efter den italienske fysiker, der udviklede begrebet spænding.


Altså  solceller ‘af lys og elektricitet’.

Hvordan virker solceller ?:


Æren for at opfinde en ‘photovoltaic’ solcelle er normalt blevet givet til Alexandre-Edmund Becquerel, en fransk fysiker.Dog skal lige så meget kredit gives til Charles Fritts, Russell OHL, og forskere på Bell Laboratories.

Becquerel bemærkede den fotovoltaiske effekt første gang i 1839. Men den første solcelle blev ikke bygget før 44 år senere. Charles Fritts, en amerikaner, overtrak halvlederen selen med et tyndt lag guld.Det blev til en solcelle med en effektivitet på 1%. Kombineret med den høje fremstillingspris, kunne opfindelsen ikke bruges i praktisk pga. den lave effektivitet. Resultatet var imidlertid appetitvækkende for kommende forskere.Russell OHL var en kendt forsker i ‘halvledere’. Han specialiserede sig i studiet af krystallernes egenskaber. Han opdagede PN forbindelsen, som viste hvordan urenheder i krystaller påvirker strømmen af elektroner. Udfra dette arbejde var han i stand til at fastslå, at super-rensende geranium var nøglen til at dioder af halvledermateriale.

Det var hans arbejde med dioder, der førte til hans oprettelsen af silicium solcellen i 1946. Det blev anset for et uheld og fandt sted mens han arbejdede på Bell Labs med hans halvledere.
Ved påvirkning af silicium med visse urenheder, bliver silicium følsomt over for lys. OHL’s arbejde blev anset for avanceret og blev kun forstået af et par af hans kolleger.
OHL’s arbejdet førte til produktionen af den moderne solceller som vi idag virkeligt kan se frem til at få gavn af.
De første solceller havde en sollys -> energi konverteringsfrekvens på omkring 6%. Dette skabte interesse hos folk som lavede en geostationær kommunikations satellit, fordi solcellerne var den første levedygtige vedvarende energikilde .!!.
Offentlige midler blev derefter sendt i udvikling og forbedring af solpaneler med henblik på at fremme brugen af kommunikations-og spionsatellitter.
Bell Labs var kilde til mange af de tidlige innovationer i forbindelse med solpanel udvikling.

Denne ‘gamle nyskabelse’, solcellen, bliver nu produceret mere end 200 steder i verden. Solenergi betragtes som den mest lovende teknologi til vores fremtidige behov for vedvarende og bæredygtig energi.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: