hvordan beregnes decibel

Når du arbejder med video indspilninger, eller lydindspilninger på din computer er det godt at vide noget om decibel og hvordan du regner på det. Oftest tilstræbes et signal niveau på på 0db. Men hvad betyder det og hvordan beregnes det?

Dette indlæg handler om de forskellige termer der bruges indenfor audio teknik. Professionel studie teknik, scenebrug, hifi, surround og når du optager video film selv eller optager mp3 på din computer.

Gain: Betyder forstærkning, og beskriver hvor meget et indgangssignal forstærkes op gennem en signal vej som f.eks. kunne være fra mikrofon indgangen til indgangen på en effektforstærker.
Gain beregnes ret enkelt: gain=amplitude_ud divideret med amplitude_ind

Gain kan både være positiv og negativ. F.eks. er +10db det der kaldes positiv gain hvilket betyder at signalet er hævet med 10 dB.

Er der tale om negativ gain på feks. -10db, betyder det at signalet ud er dæmpet 10 dB) se tidligere indlæg her i bloggen om hvordan db omregnes til antal gange) i forhold til indgangs signalet.

Indenfor consumer elektronik (hifi, bilstereo, surround mm) er der en del dB definitioner:

dBspl, dBm, dBV, dBu

dBspl: spl står ‘Sound Pressure Level’ eller på dansk lydtryks niveau. Det måles i enheden pa

dBm: m står for effekten i milliwatt i forhold 1mV rms. Måle enheden stammer fra 1939 hvor man besluttede at hvis ens signal niveau lå på 0 VU, skulle det svare til 1mW. Referance modstande skulle være 600 ohm idet det ofte var denne indgangsimpedans lydudstyr havde dengang. Men det er vist ikke helt sådan dBm altid bruges af fabrikanter af lydudstyr. Hvis man ændre måle modtanden, vil forstærkningen forandre sig drastisk. Inden for hifi bruger man: 600 Ohm -> 0dbm=0,775Volt, problemet idag er bare at impedansen sjældent eller aldrig er 600 ohm. Ofte 10Kohm eller mere. derfor har man så en anden metode til at måle med:

dBV: ofte er impedansen på 10Kohm, så hvis vi vil have en beregning vi kan bruge til noget må der en fast reference til i dBv er denne 1Vrms

Ikke så underligt forbruger og sælgere i brugtmarkederne rundt omkring slynger om sig med watt opgivelser, der er så mange måder at måle og ‘fortælle’ om feks. forstærkerens watt ydelse.

Professionelle lydfolk har enda flere definitioner at arbejde med:
dB HL, dBFS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: