automatiserings udstyr til lydstudier – 80’er retro teknologi

Twister PAC var et innovativt dansk udviklet og produceret produkt til automatisering af volume-faderen på mikserpulte i lydstudier og live brug. Twister automation produkter blev udviklet og produceret af Twister Engineering i Ålborg, Danmark

Den første produktions serier af twister PAC havde 8 kanaler.

Den første twister PAC blev personligt fremvist på messe i Frankfurt i Tyskland, i 1986-1987. Der var medbragt eget mini lydstudiet til demonstration, opsat på Hotel Noble overfor messe centeret og medbragt i bagi en Volvo 245.

Betjenings software var ret simpelt og funktionaliteten var vist det man kunne kalde ‘Release Candidate’, med forskellige software fejl. Men konceptet virkede og skulle senere vise sig at være en men i  starten på den den bølge af automatisering og software til overtagelse af  ‘alt lyd gear’.

Twister PAC’s kunne koples sammen for at matche f.eks. 24 kanals mikser pulte.

Princip diagram for installation i lydstudier. GUI var lavet på en atari ST computer.

Soundcraft blev den største kunde til twister PAC.

Senere blev den traditionelle twister PAC erstattet af print der var udviklet specielt til soundcrafts mikserpults kanal pcb og der blev udviklet et cpu board til indbygning i pulten. Der var i nogle setups problemer med digital støj i den almindelige twister PAC når der var koplet flere sammen, høj strøm i datidens SCSI kabler var hovedkilden til problemerne.

Twister Engineering blev startet og kørt på god gammeldagsvis som et enkeltmands firma med personlig hæftelse. Twister Engineering gik konkurs med en stor gæld i sommeren 1990, kort efter udflytning til egne lokaler i Ålborg. Sparekassen Nordjylland valgte at stoppe for yderligere kreditter til kassekreditten, hvorfor der ikke kunne indkøbes komponenter og produceres de mange ordre der væltede ind. Twister Engineering led likviditetsdøden trods to separate verdens dækkende forhandlernet via dels soundcraft i England og dels Steinberg i Tyskland (mimix).

 

Links og ressourcer twister automation:

google books om vca automation

twister engineering på facebook

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: