solartracker med actuator – model

Hvordan laves en vejr stabil solartracker til  400 watt solcellepaneler for under 300 kr?

Med en kasseret actuator fra en parabol og noget jern profiler fra skrottede ting, kan der laves  en fornuftig solartracker til småpenge.

diy solartracker med actuator

En actuator kaldes også polarmount, og det er en spindel motor der kan klare høje vindstyrker, da actuatorer er lavet til at holde en stor parabol HELT fast i alt slags vejr.

nabduino webserver som solartracker og solcelle datalogger

Til at styre og regulere actuator så solcellepanelerne hele tiden peger mod solen, bruges en nabduino webserver på sigt. For at komme igang med pre. beta bruges en arduino med ethershield som solardataloggeren vist tidligere her på siden.

nabduino webserver som solartrackerInden der svejses en jernramme eller en aluminiums ramme til solpanelerne og bruges en masse tid på at bygge solartracker op, eksperimenteres der først med en lego model.

På billedet herover til venstre er der vist en hvid gearmotor. Den er  fra pololu robotics, og simulerer actuatoren (polarmounten).

De 4 grønne LED i forgrunden, skal bruges til at afsøge hvor der er mest lys. Nogle grønne lysdioder giver ca 0,8-1,5 volt ud ved sollys. Det betyder at det lille arduino solartracker test program der blev lavet for flere år siden med solceller, kan brugs nu.

solartracker med optiske aftastning af sol vinklen

 

På billedet til højre står den lille legomand og holder photo transistoren og photo dioden der aflæser vinklen på solartrackeren.
image

Optisk aflæser kommer fra en ps2 mus.

image
en chip skrottet fra en cd afspiller eller en båndoptager, bruges som motorstyring til actuator simulatoren. Til den rigtige actuator laves en mosfet h-bridge.

optokopler sfh6156-2

Mellem nadbduino / Arduino og ba6238a motorcontroller chippen monteres optokoplere pga. for lav styrespænding ud af arduino / nabduino (0-5volt).

 

Kode til nabduino kommer i et senere indlæg,  og en skitse der viser hvordan det hele koples sammen

 

Arduino sketch til solartracker modellen

 

Links og ressourcer til DIY solartracker:

grønne lysdioder giver ca 0,8-1,5 volt ud ved sollys

actuator fra en triax parabol

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: