hvad er et peltier element – om thermoelectriske elementer

I tidligere artikel har jeg testet et peltier element og logger ydelsen (kik under siden stokerfyr online).

Peltier elementer er en facinerende lille ting med et enormt potentiale.

Her i artiklen lidt mere om hvordan de fungerer.

Peltier elementer fungerer ved at tilføre dem varme på den ene side, og køling til den anden.

Der er forskel på hvor effektive de er og hvor meget varme de kan tåle. Men driftstemperaturen ligger et sted mellem 250-280 grader Celsius, på den varmeste side, og 30-150 grader Celsius på den kolde side.

Nogle producenter skriver at spændingsforskel bliver på hele 8 V og med en strøm på >3 Ampere er det et lille el kraftværk. Det er ikke helt det jeg har målt , men jeg har slet ikke 100 grader liggende over elementet, der er måske 20 -40 grader (temperatur forskel logges senere og vises her i bloggen på siden ‘peltier ydelse’ !!)

Et peltier element på 5 x 5 cm er ca. 4 mm tykt.

Ca. 7 procent af den varmeenergi der løber gennem modulet bliver omdannet til elektricitet. effekten på 5×5 cm element skulle kunne komme op på 24 watt. Det vil sige at mit element teoretisk skulle kunne yde en 35 watt. Vel at bemærke 24/7 i vintermånederne hvor stokerfyret kører !! Det er 0,84 Kwh i døgnet eller 306 Kwh / pr. år. dvs efter et år har det sparet en for ca. 150kwt eller ca. 300 kr i strøm på en fyrings sæson. TEORETISK, men bestem ikke dårligt, sammenlignet med solcellerne ydelse pr. krone investeret her i vinter månederne..

peltier-element-545watt

Dette peltier element er købt i usa for 250 kr med moms og forsendelse, det er en 1 stk pris og jeg har spurgt på 36 stk pris til delevelop forsøg. Er helt sikker på de kan købes meget billigt i større styktal. Det er ret simpel teknik, det er silicium indeni og to keramiske plader udenomkring.

Peltier elementer bruger energi for at lave strøm, men giver 4-5 gg så meget effekt tilbage som der proppes i dem. I et stokerfyr eller andet til fastbrændsel betyder det at der kun går en 800-1000 watt til at lave alt strøm til et typisk hus. Hvilket i praksis er uden betydning rent prismæssigt for brændslet. En kold vinter vil æde mere i ekstra brændsel end strømmen til huset.
Der er ca 5 Kw pr. kg træpiller/træ, hvis det så udnyttes 50% er det 2500 Kw pr tons, minimum, dvs. strøm til heleåret produceret af stokerfyret ville koste et ½-1 tons ekstra træpiller, i kroner er det 1500 kr, eller 1/5 af den nuværende elregning.

Peltier er kendt tilbage i 1821

wiki om peltier som el producenter

site med en masse peltier info

Applikations ide til peltier elementer

En måde at bruge solen til at producere elektricitet med peltier elementer, er at at bruge en gammel parabol skærm, og lade den opvarme peltier elementet. Måske kan denne metode yder mere pr. krone end solcellerne kan

2 thoughts on “hvad er et peltier element – om thermoelectriske elementer

 • 22. september 2018 kl. 05:50
  Permalink

  Hej
  Har du arbejdet mere med disse elementer, har flere gange haft ideen til at kombinere dem med pillefyr.

  Besvar
  • 22. september 2018 kl. 06:22
   Permalink

   Hey, lidt er det blevet til, men makker primært med solceller, lithium batterier, bms, ladesystemer og elbiler.

   Det oplagt at kombinere med stoker, har fået ny inspiration til en TEG til at placere ovenpå en ovn af en art, men har ikke haft tiden til at prøve det af i praksis

   Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: