print en solcelle

Solceller til at printe ud på almindeligt papir med en laserprinter, der tåler at blive krøllet samme og alligevel virker bagefter.

Det lyder jo næsten for godt til at være sandt, men ikke desto mindre passer det af forskere på Massachusetts Institute of Technology  at printe en solcelle på almindeligt papir.

Forskerne spår desuden at ‘printelektronik’ er vejen frem når produktions prisen for elektronik skal gøres lavere.

solceller importeret fra usa

Den udprintbare solcelle kommer dog nok ikke til at udkonkurrere de traditionelle monokrystal solceller. Den udprintede solcelle har en virkningsgrad på kun 1% mod monokrystal solcellers 16-18% i praksis og teoretisk helt op til 30% (billedet tv. viser en typisk monokrystal solcelle). De udprintbare solceller kan dog bruges til sensorer,  og andet småelektronik.

Normalt består elektroden i en solcelle af cadmium eller magnesium, i de udprintede solceller er elektroden erstattet af en ledende polymer, altså en plast der er fleksibel og kan bøjes.

Printningen foregår på den måde at hvert af de fem lag som solcellen består af, er dampet på papiret under vakuum ved en temperatur lavere en 120 grader C.

Det første der printes er den nederste elektrode, polymerelektroden, derefter tre absorbtionslag og til slut kommer toppen af solcellen på, med metalelektrode. Cellerne separeres med et finmasket mønster.

Det bliver spændende hvor lang tid det tager, før vi kan købe tapetruller med solceller og tapetsere den sydvendte stue med dem 😉

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=21O0tBe-Alk&w=550&h=415]

Vladimir Bulovíc og Karen Gleason er de forskerer der har stået for projektet.

Se mere om udprintbare solceller hos MIT uni

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: