hvordan kan defekte solceller bruges

Defekte solceller kan bruges til mini paneler, til at holde bilens akkumulator opladet, til alarmer, til udendørsbelysning, til husnummer belysning, til udluftning med blæsere fra  computere mm.

Når man selv bygger solpaneler sker det jævnligt at man knækker en celle. Det sker også i solar industrien, de har bare muligheden for at skære solcellerne pænt ud, og laver så mindrepaneler af større knækkede celler.

Men solar selvbyggeren kan gøre det samme. solpanelerne bliver bare ikke så perfekte at se på. Men ydelsen kan sagtens være ganske god. Herunder ses et solpanel lavet af defekte celler og egentlige skrotceller.

De defekte solceller der umidelbart kan bruges til mini paneler, er de som har bussen intagt / tabwire monteret.

De cellestymper der ikke har busbar ved jeg ikke hvordan man kan gen anvende. Så en film på youtube hvor en gut limede noget elektrisk ledende net på cellerne, men har ikke prøvet om  det virker.

solpaneler med skrot celler fra evergreens 3″ x 6″ celler, kan yde 0,9 ampere peak når de er knækket i 1/4 stykker som den største ‘stump der ses på billedet her ovenover. Pas på ikke at sætte for mange celler i der er smalere, som det også ses på billedet, jo smallere cellen er jo mindre yder den, og den bliver det svageste led i ‘strøm’ kæden. Hvilket betyder: jo smallere celle stump, jo mindre ydelse for mini panelet..

Spændingen bestemmes af højden på celler. Igen evergreens 3″ x 6″, her er højden 3″, den giver 0,55 volt. det betyder hvis solcellen er knækket midt over så den er 1½” høj, ja så giver den 0,26 volt. Minipanelet vist her er på 8,2 volt / 150mA, håber det lige er nok til den 6 volts blyakkumulator der sidder min håndlampe med xenon pære. Rart hvis den altid er ladet op når den skal bruges.

Monter solcelle stumperne på en plastplade, lav nogle afstands stykker af plexiglas/akrylglas, lim det hele sammen med klar silikone MED antimug middel, og lim 3 mm akrylglas på toppen.

Slut af med en alu  L liste fra de lokale byggemarked eller andet du har liggende som kan stabilisere panelet lidt, og du har et ‘gratis’ minipanel.

Noget de her mini paneler er super gode til er at sætte til computer blæsere, og en hjemmebygget luft solfanger. Så pumper solcellen frisk varm luft ind i feks. badeværelset, kælderen, udhuset mm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: