EVA laminering real-test på mini solpanel

Herunder vises første ‘reallife’ EVA laminering af solcelle rester, lavet på denne kolde regnfulde søndag..

Denne laminering er et ‘forstudie’ til lamineringen af mine 2 stk 120 watt solpaneler.

Ønsket er fuld laminering af solcellerne ned på glasset med den aktive del af solcellen mod glasset og så bruge 3 mm acryl på bagsiden. Det kunne blive nogle pæne solpaneler, MEN, jeg tror ikke mere på denne måde at gøre det på kan styres på et stort panel. Som det ses på billedet kommer de mange grimme og potentielt skadelige luft blæner + laminat der ikke er ‘færdigtbehandlet’. Dette vil ske i solen, måske går det godt, måske revner cellerne. Men resultat klart bedre en limning direkte på bagplade med silikone.

Her en lille trin for trin beskrivelse af dagens eksperiment:

  1. Glasset til eksperimentet er den ene side af en lille termorude.
  2. Herefter er der lavet nogle stymper 3 mm klart acryl af nogle rester, og der bruges solcelle rester med masser af revner og skader.
  3. Glasset renses med alm. glas rens
  4. Der klippes to stykker EVA, disse skal være LIDT mindre end glasset
  5. Et lag EVA lægges på glasset, med den blanke side ned mod glasset.
  6. solcellerne loddes sammen til strenge og placeres med ‘face down’
  7. strenge loddes sammen i serie, placer et stykke papir eller pap på laminaten mens der loddes.
  8. Dæk nu solcellernes bagside med laminat, husk huller til tilslutning i laminaten.
  9. Placer fiskeline yderst på laminat til at styre den når varmeblæseren tændes.
  10. Start med at varme midt på laminat, min varme blæser er på 300/500 grader, jeg bruger 500 grader.
  11. Kør nu varmepistolen i passende afstand fra laminat på langs af midten af panelet.
  12. Laminaten bliver lidt ‘frostagtig’ når den er smeltet og det kan tydeligt ses hvordan den samler sig omkring solcellerne.
  13. fortsæt nu mod yderkanten af panelet, varm det hele godt op uden at ‘svitse det’, det er hurtigt man får fornemmelsen for hvor meget varme EVA laminat kan tåle, rør ikke ved laminaten når den er varm, den klistrer og der går hul i den.
  14. Der vil komme MASSER af små bobler fordi der ikke bruges vacum.
  15. Når det hele er lamineret kan man presse bagpladen forsigtigt ned over det meget varme/bløde laminat og bagpladen klistrer sig nu til laminat.
  16. Sæt noget tungt på bagpladen så den presses ned over solcellerne, lad sandwichen køle af nogen tid.
  17. Tag den op, vend den om. Noget af lamineringen ser fin ud, noget af den hæslig og noget af det er ubrugeligt i en større skala som feks et 120 watts solpanel.
  18. hvis man har en stor ovn eller en mega stor head gun der dækker ca ½m2 af gangen ville denne indstøbnings metode virke.
  19. Konklusionen på dagens eksperiment er at det bedste er at laminere ‘omvendt’, dvs. find en bagplade (glas, trailerbundsplade, glas, 8 mm acryl glasfiber etc.) start med et lag EVA, placer solcellerne med ‘faceup’, dæk dem med enu et lag EVA laminat, og sæt fiske snører langs enderne. Herefter smeltes EVA laminat, når hele fladen er smeltet sammen, lader man den køle, og mens laminat stadig er lidt lun prikkes der huller med en nål der hvor de største luftbobler er. Herefter varmes der igen, og igen med varmeblæseren, til der er en ensartet overflade.
  20. Det kommer til at se pænt ud, det beskytter solcellerne mod vind og vejr og kan laves af hjemme fuskere som mig selv.
  21. Herefter laves der nogle afstands klodser hvorpå top glasset placeres. Lav en form for udluftnings studse der kan åbnes hvis nødvendigt. Denne type solpanel erikke helt lukket og perfekt som et fuldt maskin lamineret, men min fornemmelse siger mig at for mit vedkommende tror jeg på denne mellemting mellem den helt simple solpanel bygge metode med solceller limet på træ, og så et industri-indstøbt solpanel. Jeg opgiver med de forhåndenværende midler at lave solpanelerne bedre end dette for nu.

Komplet guide følger til disse ‘semi-½-pro-solpaneler’ 😉

p.s. film fra dagen process haves og indsættes på et tidspunkt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: