beregning af solcellers ydelse

Hvordan beregnes den REELE ydelse på et solpanel?

Et solpanel er feks. opgivet til at yde 50 watt peak, men hvad bliver det til og hvad kan den trække? tv, bærbar, lys, køleboks eller?

For at et solpanel kan yde maks, altså peak værdien, skal der være fuld solskin, og den vinkel solen rammer panelet med skal være helt nøjagtig. Hvis du ikke har en solar tracker der får panelerne ti at følge solens vandring tabes en del af ydelsen (ca 30%) tabes alene ved at solen ikke rammer i den rigtige ret længe på en hel dag. Det samlede tab regnes til 40-45%, en tommelfinger regel fra bla. tyske conrad.

Her ses et byg selv panel på 120-130 watt peak. Det måler ca 130 x 82 cm.

Et god sommerdag vil et 50 watts solpanel yde:

50 watt x 45% x 8 timer = 180 Wh

Det er jo ikke vildt meget, hvis vi så siger at panelet som årsgennemsnit kun yder noget i retning at 5 timer om dagen i snit, så når vi frem til at 50 watts panelet har en årlig ydelse på:

50 watt x 45% x 5 timer x 356 dage = 41,06 kwh på et år !!

Ud fra denne beregning skal der en del paneler til for at dække et standard forbrug på feks 3300 kwh/pr år.

Der skal der bruges:

80 stk 50 watts paneler for at være på den sikre side.

Vi skal altså købe 20 200 watts paneler. De koster ca. 2,9 $ pr. watt skal vi investere: $11379 i paneler.

Der vil helt sikkert være mere ydelse fra panelerne i perioder hvor man ikke selv kan aftage strømmen, og med den nye lov der forventes vedtaget til sommer, kan vi alle sende vores overskudsstrøm direkte ud på elnettet.

Med andre ord en investering, men ikke mere end en ny bil til 500000 taber i værdi på lidt over et år, eller det et nyt køkken koster, det er en halv familie ferie til thailand, eller investering i en veteran bil uden afgift, afgiften på en veteran porche osv.

Det er altså en prioritering, men det er opnåeligt i dag at forsyne sig selv med el her og nu.

Et fald på solcellerne på ca 40% det sidste år kan man kun gisne om fremtidens energi forsyning, men at sol el er attraktiv er helt klart.
Fundet på hos nørrebro solcellelaug:
‘I Danmark vil det årligeudbytte for 1 m2 krystallinsk solcellepanel (svarer til ca. 120 watt installeret effekt) være ca. 120 kWh. Et typisk anlæg til et enfamiliehus har en spidseffekt på 2-5 kW, svarende til 17 – 42 m2 solceller, der dækker ca. halvdelen af en almindelig families forbrug.’

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: