ny solcelle type på vej

Et ny solcelle type solceller er på vej. De fungerer og produceres på tæt ved samme måde som evergreens solceller, med et tynd lag silicium. Denne teknik har allerede gjort solceller billigere end tidligere versioner af solceller hvor man skar et ‘tykt’ lag silicium=dyrt. De nye type blive væsentligt billigere.

Det materiale der skal bruges er skabt af forskere på’ Caltech‘, og består af en fleksibel vifte af lys-absorberende silicium microwires og lys-reflekterende metal nanopartikler som er indlejret i en polymer.

Solcellerne har en ‘Light trap,, så meget lidt lys kan undslippe fra denne fleksible vifte af silicium microwires indlejret i den gummi agtige substrat. (M. Kelzenberg)

Beregningsmodeller tyder på, at materialet vil kunne bruges til at lave solceller, der vil konvertere 15 til 20 procent af energien i sollys til elektricitet – på lige fod med andre højtydende silicium celler.  MEN, materialet vil kræve kun 1 procent af de materialer, der anvendes i dag. Det kan føre til et dramatisk fald i produktions omkostningerne.

Det nye solcelle materiales øgede ydelse ligger i evnen til at fange flere lys fotoner. Jo længere tid en foton hopper rundt inde i den aktive del af en solcelle, jo større er chancen for det vil give en elektron fra sig.

Alle nye højtydende solceller har antirefleks belægninger, der virker som en lys fælde (som de 8 amperes solceller der er vist tidligere her i bloggen).

Flere eksperimenterer med nanofilm eller microwires i et forsøg på at løse problemet med de relativt høje produktions omkostninger for solceller. Den nye type solceller bruger (Caltech) udnytter både nanoteknik og microwires.

Med en gasart kan man lave et ‘ array’ af silicium microwires med en slags skabelon som så bliver belagt med en gummiagtig polymer, blandet med stærkt reflekterende aluminiumoxid nanopartikler. Når polymeren er færdig, kan hele ‘pladen’ pilles af som et klistermærke . Mere end 90 procent af det fremkomne materiale, består af billig polymer. Skabelonen fungerer som et ‘vaffeljern’ og kan genbruges.

Polymer materialet er bøjeligt, og samme egenskaber som en silicium wafer. Når lyset rammer denne polymer måtte, hopper lyset rundt i aluminiumoxid partikler inden det absorberes af microwires.

Bliver super spændende at følge dette solar produkt, der klart er mere fleksibel end de gammeldags klassiske mono krystal solceller som bruges her på siden.

Tynd films solpanelerne vil formentligt kunne erstattes at ‘ruller’ af den nye solcelletype, som jo materiale mæssig vil minde lidt om EVA laminaten. Om de ny solceller skal pakkes ind i ‘glas og ramme’ vides ikke.

Kilde:
www.technologyreview.com/energy

2 thoughts on “ny solcelle type på vej

 • 30. maj 2012 kl. 09:45
  Permalink

  Hvornår forventes de nye solceller på markedet og hvornår kan man købe dem?

  Hvad prisniveau forventes for 6000 kw anlæg?

  Mvh

  Martin Hjort

  Besvar
  • 30. maj 2012 kl. 10:40
   Permalink

   Der arbejdes på lignende løsninger flere steder i branchen. Der tages patenter osv.

   Længere er der nok til en ny solcelle monteret i et billigt solcellepanel fra kina. Priserne på de traditionelle solcellepaneler er så lav som 1500-1850 kr for 190 watts kinesiske kvalitets paneler. Ulica’s til 1835 pr.stk. yder 190 watt, -0 til +3%.

   Udviklingen i priser har været positivt for nedadgående, ret brat det sidste år til 1½ år.

   mvh

   Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: