hvordan holder solpaneler til det danske klima

Det danske klima er fugtigt og der er relativt mange dage med regn. Solskin, som jo er er god ting når man nu har solpaneler installeret til el-produktion, tager også ret hårdt på solpanelerne. De mest holdbare til det skiftende vejrlig er  solpaneler der er pakket ind i en tynd laminering, nøjagtig som når man laminerer noget man har printet ud på laserprinteren. Disse solpaneler er tætte for fugt og ilt, hvilket gør de holder betydeligt længere (EVA/TPT bagsheet, se senere e-bog og video guide her på bloggen om hvordan du selv kan fremstille disse tætte solpaneler)

Det kan dog sagtens lade sig gøre at lave ‘simple’ gør det selv konstruktioner med solceller, som vil virker mindst 10 år frem uden de store korrosions problemer. I USA er der mange der selv bygger deres solpaneler, og de rapportere rundt omkring på nettet at panelerne holder, selv om de ikke er totalt tætte for fugt og ilt, der er ofte lavet dræn i bunden så vand kan komme ud. Disse selvbyggere påstår deres paneler holder og har kørt i 20 år. Men regn ikke med så lang holdbarhed med fuld ydelse for simpelt byggede Gør det selv sol paneler, regn med de falde en 10-20% i ydelse efter en 10 år. vi har det ret fugtigt og ‘klamt’ her i DK.

De typer at solpaneler der leveres laminerede og UL godkendte garanteres at virke med omkring 5% tab efter 25 år. Så man får hvad man betaler for, men til gengæld kan man realisere drømmen om at fremstille sin egen el, for ca 1/4 af prisen på færdige solpaneler.

Herunder ses billeder af fugt problemer med selvbygget solpanel med enkelt lag akryl glas som top:

Havgus ved kystnære strækninger og ved fjorde sætter sig som et saltlag bag på panelerne. Sørg for de er behandlet med maling der kan holde til dette. Solpanelet her på billedet er monteret på en trailerbundsplade der er malet med uv bestandig maling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: