lær at programmere java – Del 1 opstart

Der findes to super gode og gratis ebøger på dansk: Start med at kikke her.

Der er forskel på et program som vi kender det til windows og en java applikation. En java applikationer kører i en web browser og kaldes for en applet eller et miniprogram.

Et program kan ofte kun køre på et bestemt styresystem som feks. windows. Java applikationer kan så køres på alle mulige forskellige computere med forskellige windows versioner, unix, os, mac osv. Bare browseren understøtter java, så kan applikationen køre.

Java er et godt programmerings sprog at starte. Kan du java har du et godt fundament at bygge videre på. Java bruges bredt i både akademiske kredse og i industri.

Et program, også et java program/applikation, er en lille opskrift til computeren om hvad den skal gøre. Helt slavisk, den som den får besked på hverken mere eller mindre. Java er objekt orienteret og kommer med mere end 1000 forud definerede objekter der kan udføre alle mulige opgaver.

Java er dynamisk og kan under kørsel indlæse ekstra programkode via nettet og udføre det når det er nødvendigt. Java kan dele data objekter med andre programmer

Hvis noget går galt under afviklingen af et java program, feks en fil kan ikke findes, så laver java bare en undtagelse og fortsætter eksekveringen af programmet, hvor andre sprog ville stoppe, eller skrive en error.

Java er udviklet af sun microsystems i 1991 og skabt for at skabe et programmerings sprog der var uafhængigt af styre systemer. Java blev udviklet for at designe et programmerings sprog der kunne bruges til at programmere styringerne i mobiltelefoner, tv, opvaskemaskiner osv. med.

Java blev hurtigt populær til dels fordi java appletter kunne integreres med en hjemmeside
Java er i dag (december 2008) det fremherskende programmeringssprog og flere uddannelser har deres fundament i og bygge på java.

Java er udviklet til at køre flertrådet = kan køre program dele samtidigt hvor progran udførslen fordeles over flere forskellige cpu’er

Nogle ulemper med java programmer er at: java kræver en del ram, java skal installeres på target maskinen før java program kan afvikles, java tilstræber platforms uafhængighed men der er små forskelle og det kræver erfaring af få det til at køre helt platformsuafhængigt.

For at komme igang med java har man brug for nogle værktøjer:
1. editor til at redigere kildeteksten i
2. en compiler der kan oversætte kildeteksten til binær kode
3. et udviklingsmiljø til at køre programmet i og til at fejlfinde i

Der er flere udviklings værktøjer/miljøer til java:

Notepad kan bruges men,

Jbuilder er et meget brugt udviklingsværktøj. Det er et grafisk udviklingsværktøj. (borland jbuilder koster penge i fud version, trial fin til begyndere)

Hos netbeans.org kan netbeans downloades gratis. Netbeans udviklings miljøet er udmærket for begyndere.

Start med at hente java SE JDK v6 Og kør programmet. Dette installerer JRE=java runtime enviroment.

Herefter hentes/ køres netbeans v 6.5 bundle pack’en

http://www.oracle.com/technetwork/java/index.html ligger der en ‘samlet pakke med netbeans til download: JDK updata 11 with netbeans 6.5. Den indeholder hele svineriet: JRE, development kit og netbeans.
Personligt har jeg valgt at bruge denne bundlede pakke til at starte med.

De ‘seje’ java udviklere vides at bruge: Eclipse, Jbuilder, Net Beans

(Efter java kildekoden er compileret ligger bytekoden i ‘ .Class’ filen)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: