sorter solcellerne og få bedre solpaneler

Til min store overraskelse varierer solcellerne fra 2 ampere til helt op til 4 ampere for de bedste målt ved ‘short circuit’.
Det er samme type solcelle ‘as usual’ her i bloggen, evergreen’s 3″ x 6 “, som i et samlet panel yder ca 63 watt peak. / ved 18,8 volt.

Det er en stor forskel faktisk. Det er målt med halogen lampe, og målt mens cellen er nogenlunde kold. Ydelsen falder ca 200-400 mA ved varmen fra 250watt halogenlampe. Det kan klart betale sig at sortere cellerne, idet det er den celle der yder mindst der bliver det svage led i kæden. Er spændt på at måle Realtids ydelsen på disse sorterede paneler.
solarcell-test-tool

Til testen har jeg brug mit 50 kroners ‘skod’ multimeter der har den kvalitet at det kan måle helt op til 10 Ampere 😉

Lampen ligger på borden, og solcellerne placeres på en acrylplade. Acrylpladen vrider sig en del i varmen, men holder ok til det. Der er ca. 20 cm mellem lampe og acrylplade. Solcellen placeres på pladen og strømmen måles over cellen.

solarcells-sorted-after-watt

Her sorteres solceller efter ydelse.

testing-solarcells_better_performance

testing-solarcells

P1010112

Nogen strikker, nogen sorterer frimærker, nogen maler små tinsoldater, jeg klipper solcelle wire ved tv kikning  😉

200 løse solceller, det er 400 stumper tab wire = ret mange at klippe af og montere, men resultatet er meget billige paneler. Disse celler skal primært bruges til EVA laminerede solpaneler.

De celler der har skader eller lavere ydelse vil jeg lime på pladsplader og sætte acrylglas foran til brug i vores ny anskaffede DIY campingvogn, en helt rippet safari 280. Den skal køre på solstrøm og bygges op med LED lamper.

3 thoughts on “sorter solcellerne og få bedre solpaneler

 • 28. oktober 2009 kl. 16:43
  Permalink

  Det lyder jo ikke så godt. Jeg håber godt nok på at de celler jeg har købt er bedre sorteret for jeg har kun 42 stk at vælge fra og der jo også mulighed for at nogen af den knækker.
  Har du også målt på spændingen om der er stor forskel der også?

  Mvh, Steen.

  Besvar
  • 28. oktober 2009 kl. 22:02
   Permalink

   hey, har ikke målt spændingen på alle, den er jo ret lav, ca 0,5 volt.
   Hvis cellerne er fra everbright solar så er der ofte ekstra celler med, og jeg er lige blevet færdig med at måle cellerne i aften, det er kun få der ikke leverer minimum 3 ampere, de fleste klarer 3,5-3,8 og en del klarer 4 – 4,2 ampere. De er kun opgivet til 3,6 ampere så vidt jeg lige husker, Så don’t worry 😉

   Besvar
 • 29. oktober 2009 kl. 08:26
  Permalink

  Ok, jeg blev lige nervøs. Jo cellerne er fra Everbright og jeg fik 4 ekstra som bonus og 2 clipped som ekstra ekstra til en pakke på 36 celler, fin service.

  Mvh, Steen.

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: