hjemmebygget solpanel yder maksimum
Herover et billedet at ‘dagens skydække’
Under eksperimenterne med selvbygger solceller / solpaneler, har det været spændende at se om de nu også yder det de skal i praksis.
Tvivlen på om solceller kan yde noget i praksis kommer fra de teoretiske beregnings modeller rundt omkring, og det har gjort at jeg selv ikke har haft lyst til at bruge tid og penge på solar strøm. Teoretisk skulle de nemligt ikke yde nok til det rigtigt kan betale sig i Danmark, i forhold til under andre sydligere bredegrader.
Rundt om på nettet i forskellige foraer, har der været meget fokus på små procent mæssige fald i ydelsen fra paneler ved let skygge, eller når de ikke peger 100 % i retning af solen. Der er tale om 1-4% nedgang i ydelsen for let skygge, og ca 30% tab når solpanel ikke peger lige mod solen. Horisontalt har jeg erfaret at det har en hel del at sige at vinklen til solen holder sig under en ca. 35 – 40 grader, men de andre små fald i ydelsen oplever jeg ikke som et problem.
Mit test solpanel (120watt peak) er opgivet til at yde 7,2 Ampere maks. Trods flere defekte tabs, og andre skavanker på cellerne i dette test modul, så kom det idag op på over 7,2 Ampere kort varigt helt op på 8,88 Ampere !! Trods et varieret skydække kikker solen frem.
Så er det jeg sidder og tænker, at de beregnings modeller hvor man skal regne med maks. 5 timer fuld ydelse om dagen, og regne med et tab på over 40 %, slet ikke tager højde for en god lang dansk sommer dag.
Selv lige efter solen er stået op og himlen er glar, yder test panelet 0,4 A, uden at solens stråler bare er tæt på panelet. Op af formiddagen yder det 1 – 2,2 Ampere, ved en sol vinkel der er både horisontal og vertikal helt uden for rækkevide.
Nu er jeg så langt i mine solar eksperimenter, at jeg kan stå 110% indefor at hjemmebyggede solpaneler bygget efter de solarguider jeg har brugt (og henvist til her i bloggen), rent faktisk virker som de skal.
Selv med de skader og fejl mit solpanel har.