regler for opsætning af minivindmøller

Hvem kender de gyldige regler for opsætning af små vindmøller i danske haver?

Inspireret af denne artikel fra sidste år, satte jeg mig for at undersøge hvilke love og regler der rent faktisk hersker i DK ved opsætning af mini vindmøller. Der er flere forskellige forskelligt rettede meldinger rundt om på nettet.

De vindmøller der har interesse er dem der har et vingefang på under 2 meter, og faktisk de helt små møller der har et vingefang på 80-100cm som typisk bruges på både til opladning af forbrugs batteriet.

d.d 300909 kontaktede jeg teknisk forvaltning i kommunen for at høre hvad der skal til for at jeg kan opsætte en minivindmølle. Efter en lang snak om begrænsninger , krav, om det overhovedet kan betale sig og problemer,  fik jeg lidt nyttig info.
Hvis jeg finder en vindmølle ved en forhandler her i dk der kender reglerne, ja så ville kommunen læne sig op af det jeg kommer med. Hmm, troede egentligt det var dem i teknisk afdeling der vidste hvad man må og ikke må, det er jo dem der skal give tilladelsen. Nå men, han nævnte noget med at mølle ikke måtte støje mere en 35 db målt i skel, og at jeg skulle undersøge hvilke regler mit el selskab har ved egen produktion af el.
Herefter kontaktede jeg en leverandør af små maritime vindmøller, han vidste noget mere om sagerne, og fortalte  i det store hele det samme som der står i artiklen fra sidste år i ingeniøren.

Det korte og lange er at nogen skal betale for godkendelsen af de her mini vindmøller og de skal kikkes efter på certificeret værksted en gang om året! Om det så også gælder de helt små til både svarede leverandøren på med et, ‘reglerne gælder formenligt også for maritime minivindmøller’. Ikke et helt overbevisende svar.

Er der nogen af denne blogs besøgende der ved hvor de AKTUELLE  love og regler for opsætning af mini vindmøller kan findes?

5 thoughts on “regler for opsætning af minivindmøller

 • 24. maj 2010 kl. 21:41
  Permalink

  1.1 Vindmøller med et rotorareal på 1 m2 (ro-tordiameter mindre end 1,13 m) og derunder er undtaget fra godkendelse……….. se : V.H Michael jørgensen

  Besvar
  • 25. maj 2010 kl. 19:45
   Permalink

   det her er jo virkeligt en god information 😉

   MANGE tak til dig fra alle os nørder, så bliver det lidt sjovere at eksperimentere med små møller.

   Personligt har jeg ikke lige orket at makke så meget med vindmøller, simpelthen fordi det ikke er sjovt bare at sætte dem op til korte test formål.

   Det er sjovere nu, for det betyder at det med konstant magnet motor nu kan lade sig gøre at få noget effekt ud af 2-3 minimøller.

   Faktisk vil det mest oplagte for mig nok være at lave et par stykker der går direkte på min elpatron i varmtvandsbeholderen.

   Besvar
 • 1. juni 2010 kl. 20:48
  Permalink

  tror du ikke stadigt kommunen skal godkende opsættelsen?
  vindmøllen må jo stadigt ikke støje mere end 35db målt i skel

  Besvar
 • 1. juni 2010 kl. 21:48
  Permalink

  Nej sådan læser jeg det ikke, jeg tror at det er bakkatel-grænsen for hvad der skal godkendes. Men jeg tror helt sikker at man skal være opmærksom på hvor meget den støjer…
  Jeg har fundet et par motor, og er gået så småt i gang. Jeg tror man skal holde sig til lave-omdrejninger, for jo højere man kommer op jo mere lamer den;)

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: