EVA laminering af solceller trin 1

Idag ville jeg så laminere mit første panel.

Hvor svært kan det være, to stykker gummi agtig materiale på 0, 5 mm der omformer sig til gele når det bliver 150 grader varmt for så at klæbe sig samme omkring nogle solceller mellem de to lag.

Det er jo faktisk en meget enkel proces, hvis altså man lige havde haft en laminator.
En laminator der laver vacum og tryk på samme tid, med 150 grader varm luft.

Jeg har bare ikke lige en laminator og jeg skal hilse at sige at laminering af solceller kræver tålmodighed, omhu og gode ideer til simple praktiske løsninger. Det er ikke lige en process man udvikler uden eksperimenter og omkostninger. Det kan dog lade sig gøre at laminere panelerne ved blot at bruge en headgun på en 500-600 grader.

Der kommer desværre en del små bobler i laminaten, pga. luft der ikke er blevet fjernet imellem laminat lagende. living off grid i usa, everbright solar mfl. påstår dog at disse bobler ikke går ud over ydelsen, eller skader cellerne. Jeg har faktisk fundet flere paneler på nettet hvor der er bobler i, altså professionelt fremstillede paneler.

Billedet herunder viser et laminerings eksperiment på plast plade

gratis-el-fra-solen

Laminerings teknikker (EVA,PVB,TEFLON,RESIN,MINE) er udviklet af solar industrien for at få så lave omkostninger pr m2 og så høj ydelse som overhovedet muligt. Med disse encapsulation metoder kan der fremstilles paneler på op til 2 x 3 meter. Problemerne med at bruge laminat som privat er flere:

  1. der er ikke rigtigt nogen steder man kan gå hen som privat og købe lamint i mindre mængder, ud over et par steder på ebay/nettet, hvor der skal betales moms osv oveni.
  2. det er industri produkter, de holdes helst internt i solar branchen
  3. der skal købes hele ruller af EVA + TPT for at få det til de rette priser
  4. EVA laminat skal helst bruges senest ½ år efter fremstilling for at klæbe som det skal !
  5. udvikling af en billig laminerings proces til hjemmebrug
  6. og sikkert flere

Fordelene er dog lette at få øje på, så jeg skal have handsken på igen og videre.

eva-laminerede-solceller

Det virker meget godt det EVA laminat (str photocap fast cure 15420/UF) .

Det klæber sig fast til bagpladen og smelter ned over cellerne. Cellen bliver ret stærk og mere upåvirkelig over for vridning.

Jeg har fundet at der er utroligt mange fremstillings teknikker og valg af laminater/ glas/ bagplader at tage stilling til.

Faktisk ville jeg idag laminere mit første panel, men blev klar over at man SKAL have en bagplade De rammeløse solpaneler ser ud til at blive smeltet sammen i en og samme proces.

Jeg vil den kommende tid læse mere indgående om disse teknikker om materialer. Faktisk er der jo tid nok, for solpanelerne yder jo ikke så meget ligenu at jeg går glip af så meget strøm. Føler det er vigtigere at have den rette mave fornemmelse inden det første panel lamineres, og det var altså ikke idag den var der.

Faktisk havde jeg håbet på at jeg blot kunne laminere cellene sammen og så ellers bruge dem som en slags plast plade, men de skal altså klæbes sammen med en bagplade. Tæt bliver det ihverttilfælde når det en dag lykkedes.

Processen gør det muligt at fremstille ramme fri solpaneler som på billederne herunder, ganske elegant løsning

frameless-solarpanel

frameless-solarpanel-mounting-clips

Næste indlæg viser nogle af de metoder og materialer jeg har fundet der er til indkapsling af solcellerne ud over træplader og plastplade.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: