eva laminering af 120 watts solpanel – I
Min vision om at finde en ‘failsafe’ EVA laminerings process, er pt. opgivet, og nu skal solpanelerne bare laves og sættes op. Jeg må nedprioritere mine forventninger, og fokusere på at EVA laminaten primært skal på for at beskytte solcellerne mod fugt.
Kravet til mine to stk 120 watts solpaneler er at de skal lamineres fast til top glasset, selvom det vil være 10 gange lettere at laminere solcellerne til bagpladen og lægge et topglas ovenpå. Denne metode kan laves pænt. Men det koster et glas/acrylplade mere. på en ca 6 mm.
Så det jeg gør nu er:
Bruger et understel til et bord og har lavet så topglasset kan hvile på nogle mellemlags stukker af skumgummi. (rør isolering til varmerør)
Oven på glasset lægges et lag EVA, dette lader jeg ligge nogle dage for at det ligger så ‘jævnt’ som muligt.
EVA lægges så den blanke side vender ned mod glasset.
Oven på lægges solcelle strengene.
Jeg kan nu følge med i hvor godt laminerings processen går, og prøve på at fjerne nogle af luft lommerne med en nål når eva smeltes.
Når solcellerne er på plads og loddet sammen, lægges enu et lag EVA laminat på og det smeltes med varmeblæser.
Til sidst når laminering ikke kan ‘smukkeseres’ yderligere, køles ‘sandwichen’ af, og et tyndt lag klar byggesilikone med antimug middel smøres på, herpå lægges en tynd acrylplade (eller der bruges et lag glasvæv som spartles med PE eller glasfiberspartel fra biltema).
I princippet kan acrylpladen presses ned over eva laminaten mens denne er varm, og holdes nede med noget tungt en 10 minutters tid, men mine ‘for’ eksperimenter fortæller mig at det i mit setup bliver umuligt at styre denne plade, så den klæbes på jævnt, så der ikke kommer for store luft lommer. Disse luft lommer vil blive fyldt med kondensvand. Det er netop det jeg vil undgå.