LiPo og Li-Ion batteri automatisk cutoff diagram

Liion low voltage cutoff schematic

Dette diagram viser en simpelt lav volt cutoff til liion og lipo batterier. Et LiPo eller LiIon batteri er på typisk 3,7 volt pr. celle.

Laveste sikre spænding for et LiPo eller LiIon skulle være 2,95 volt, men har også set flere steder at man anbefaler 3,0 volt.

R2 bruges til at justere Laveste tilladte spænding før cutoff.

LiIon o gLiPo batterier ligger og aflader ligesom alle andre opladbare batterier, omend langsommere pga. højere indre modstand. Det er ikke et problem at de ligger og aflader til under 3 volt, det der er risikoen ved at komme under 3 volt er når LiIon og LiPo batterier er belastede og bevæger sig under 3 volt, processer inden i batteriet kan løbe løbsk og batteritypen er kendt for at kan bryde i brand eller eksplodere (Eksplosion er vist mest under opladning). Derfor er det en god ide at laver automatisk cutoff til ens LiIon og LiPo batterier.

Istedet for at bruge tl431 kan man blot holde øje med spændingen fra en analog port på arduino, jeenode, raspberry pi eller nabduino hvis det er til disse controllere man bruger lithium batterierne. Det virker dog mere hensigtsmæssigt at bruge en ‘standalone’ løsning med en tl431 og en mosfet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: