Fire generationer af pærer

Ny hvor det er slut med Edisons glødepære, og LED er blevet et reelt alternativ, ser fremtidens belysning ud til at blive en meget lille del af det samlede elforbrug.

En Pære (gløde,halogen,LED) omdanner elektrisk energi til elektromagnetisk energi. Pæren er en transducer. En del af den elektromagnetiske energi er synligt lys – ca. en 3%. Resten af energien fra pærerne er infrarød (IR) varmeenergi.

Halogen pærerne hjalp på  oplevelsen af et stærkere hvidt lys, men meget af effekten opsættes til varme og de mange transformatorer til halogen belysning bruger unødig strøm. De senesteår  har halogen pæren kunne fåes til 220 volt, hvilket jo er en fordel.

Lavenergi pærer er fyldt med kviksølv, til gengæld er de blevet ‘lampe venlige’ i de nye mere kompakte designs.

led-paere-38-led

LED belysning har  flere fordele, udover lavt strøm forbrug, bliver de ikke så varme, de kræver ingen trafo, de er lavet af silicium og holder ufattelig længe. Hertil kommer at de har et helt hvidt lys, med et blåligt skær. Lyset fra dem minder meget om dagslys.

paerer-i-fire.generationer

De gamle gløde pærer bruger tipisk 6 eller 40 Watt, halogen35, 20 eller 10 watt, lavenergi pærer 4-12 watt og LED 2-6 Watt.

Mere om edison her

One thought on “Fire generationer af pærer

 • 22. april 2010 kl. 09:35
  Permalink

  Ja det er først og fremmest fedt at man bruger så lidt energi, men faldt over en side som beskrev meget godt hvad vi ellers vinder ved at vælge LED frem for halogen, sparerpærer eller den traditionelle glødelampe.

  læs på http://www.manneq-belysning.dk og lær mere omkring hvad LED har af fordele, så som lav varme, valg af forskellige lysspectra, ingen uv lys osv.

  Rigtig godt indlæg!

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: